I forbindelse med den Internasjonale naturvernunionens (IUCN) verdenskongress på Hawaii, har IUCN oppdatert den globale rødlista for truete arter. For første gang har villrein kommet inn på den globale lista som følge av en tilbakegang på om lag 40 % siste 21-27 år.

Villrein (Rangifer tarandus) forekommer sirkumpolart og finnes i Canada, Finland, Grønland, Mongolia, Norge (inkludert Svalbard), Russland og USA. Ekspertene som har vurdert villrein har anslått at bestanden globalt er redusert fra om lag 4,8 millioner til 2,9 millioner individ de siste 21-27 årene. Denne nedgangen har ført til at villrein nå er vurdert til rødlistekategorien sårbar (VU). Arter som vurderes til en av kategoriene kritisk truet CR, sterkt truet EN eller sårbar VU betegnes som truet.

Tilbakegangen har pågått over lang tid i enkelte områder, og det pekes på flere årsaker. Skogs- og fjellrein påvirkes av arealendringer og da spesielt hogst, industriutbygging og infrastruktur. Uregulert jakt og konkurranse med tamrein er dokumentert å ha negativ effekt på den kontinentale tundrareinen. Imidlertid er det fortsatt mye man ikke vet om årsakene til den observerte tilbakegangen.

IUCN er ansvarlige for å utgi den globale rødlista, som er en oversikt over arter som er vurdert å ha en risiko for å dø ut globalt. Artsdatabanken bruker den samme metoden og det samme kriteriesettet når vi vurderer arter for den norsk Rødlista. Utviklingen i Norge kan være forskjellig fra resten av verden, og rødlistekategorien kan derfor også bli ulik. Norsk rødliste for arter ble sist oppdatert i november 2015 og da ble villrein vurdert som livskraftig LC. I Norge finnes villrein i 23 mer eller mindre isolerte områder, og totalt er bestanden anslått til å være på 22 000-29 000 dyr. Bestanden har vært relativ stabil i Norge innenfor vurderingsperioden.

I tillegg til villrein ble også pigghå (Squalus acanthias) for første gang vurdert t til å være truet (kategori sårbar) ved denne oppdateringen av IUCNs globale rødliste. Pigghå er i Norge vurdert til kategorien sterkt truet. Vurderingen av selarten klappmyss er også revidert, men denne arten beholder kategorien sårbar fra 2008. Klappmyss er i Norge vurdert som sterkt truet.