Nye arter, nye eksperter, spesielle dietter og mange frivillige dykkere. Nakensnegleforsker Manuel Malaquias ser tilbake på et vellykket prosjekt om nakensnegler, og har ingen planer om å gi seg med studiene av de fargerike bløtdyrene.

"Nakensnegler i Sør-Norge" er et kartleggingsprosjekt støttet av Artsprosjektet. I prosjektet har nakensnegle-diversiteten fra Trondheim til Østfold blitt studert, og prosjektet har blitt ledet av Manuel Malaquias ved Universitetsmuseet i Bergen.

Mange spennende funn

Manuel er entusiastisk over hva prosjektet har fått til.

- Vi fant 20 nye arter for Norge, og det utgjør over 20 prosent av alle artene vi fant totalt! Vi har allerede beskrevet en ny art for vitenskapen, Polycera norvegica, og jobber nå med å beskrive en til!

At en art er ny for vitenskapen, vil si at det er første gang de er funnet og beskrevet noe sted i verden!

I tillegg til de to som blir beskrevet, i slektene Jorunna og Polycera, har de sannsynligvis også funnet fire arter til som er nye for vitenskapen.

Et annet interessant funn var arten Berghia norvegica, som bare er funnet noen få ganger tidligere i Norge, og som man regner med bare finnes her til lands. Arten er med andre ord det som heter endemisk for Norge!

- Dette er utvilsomt en av juvelene, og en av de mest karismatiske nakensneglene i Norge, slår Malaquias fast.

Kaviarspesialisten

De fleste nakensnegler er rovdyr, som gjerne spiser svamper, sjøanemoner, hydroider og bryozooer. Bare fem arter i Norge er vegetarianere, disse spiser mest alger. En art med helt spesielle preferanser når det kommer til diett er den sjeldne Calma glaucoides, som har spesialisert seg på å spise fiskeegg. Calma glaucoides er en ekstremt vanskelig snegle å finne, sier Manuel. Vårt funn er bare det andre i Norge, og ble gjort utenfor Kristiansund.

Manuel deler gjerne sitt beste tips hvis du vil prøve å finne den 1 cm lille kamuflasjefargede sjeldenheten av en nakensnegle.

- Trikset er å snu på steiner og døde skjell, og se etter masser av fiskeegg. Der kan du kanskje få øye på Calma glaucoides hvis du leter nøye.

Uvurderlige frivillige

Det er mange som har lett nøye i regi av dette prosjektet, og Manuel er takknemlig for all hjelpen.

- Ingenting av det vi har fått til hadde vært mulig uten det store nettverket av frivillige, poengterer Manuel.

Folkeforskning (citizen science) har vært en stor del av prosjektet, og ved hjelp av fritidsdykkere har de fått samlet inn store mengder snegler.

- Fra starten av prosjektet kontaktet jeg undervannsfotografer som jevnlig postet bilder av nakensnegler på Facebook, og spurte om de ville være med.

Alle som ville bidra ble tilsendt utstyr og instruksjoner for å samle inn nakensnegler – som så ble sendt til Universitetsmuseet i Bergen.

Neste generasjon nakensnegleforskere

Masterstudenten Jenny Neuhaus vant pris for beste poster under en bløtdyrkoferanse i California.

I Bergen har sneglene blitt tatt imot av Manuel og tekniker Cessa Rauch, som Manuel omtaler som et uvurderlig medlem av forskningsgruppen. I tillegg deltar hans to masterstudenter på moroa. Prosjektet har nemlig også sørget for å utdanne neste generasjons nakensnegleforskere. Cecilie Sørensen og Jenny Neuhaus har skrevet masteroppgaver om systematikken til henholdsvis slektene Polycera og Jorunna.

- Jenny vant til og med prisen for beste studentposter under en bløtdyr-konferanse i California, avslutter Manuel fornøyd!

Publikasjoner

Sørensen CG, Rauch C, Pola M & Malaquias MAE (2020). Integrative taxonomy reveals a cryptic species of the nudibranch genus Polycera (Polyceridae) in European waters. Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom: 1–20. https://doi.org/10.1017/S0025315420000612